Ocean Spiral, okyanus yüzeyinin altında önerilen kavramsal bir şehirdir

Dezeen x MINI Living'in son videosunda, Japon mühendislik firması Shimizu Corporation'ın 2030 yılına kadar gerçeğe dönüşebileceğini iddia ettiği çevre dostu bir su altı şehri önerisi inceleniyor.

Okyanus Sarmalı adı verilen tasarım, okyanus kaynaklarını kullanarak tamamen kendi kendine yetebilen, yüzey seviyesinde yaşanabilir bir yerleşim yeri öngörüyor.

Kavramsal metropol iki ana unsurdan oluşur. Birincisi, içinde 5.000 kişiye kadar ev ve çalışma alanları barındıran bir kulenin bulunduğu 500 metre çapında küresel bir şehirdir.

İkinci unsur, bu küreyi 2,5 mil aşağıda, okyanus tabanındaki bir baz istasyonuna bağlayan spiral bir yapıdır. Bu unsur, şehre enerji, tatlı su ve yiyecek gibi temel kaynakları sağlamak için tasarlanmıştır.

Spiral, daha soğuk derin deniz suyu ile daha sıcak sığ deniz suyu arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak bir jeneratörü çalıştırarak elektrik üreten bir işlem olan okyanus termal enerji dönüşümü (OTEC) kullanarak yenilenebilir enerji üretecek.

İçme suyu, okyanusun daha düşük derinliklerinde doğal olarak bulunan yüksek basınçlardan yararlanılarak deniz suyunun arıtıldığı ters ozmos membran tuzdan arındırma adı verilen bir işlemle üretilecek.

Ocean Spiral sakinlerinin gıda ihtiyacı, balık, kabuklular ve su bitkilerinin yetiştirilebileceği büyük su altı çiftliklerinden sağlanacaktı.

Ayrıca spiralin sonunda yer alan baz istasyonu, deniz tabanındaki doğal kaynakların çıkarılması ve işlenmesi için de kullanılacak. Deniz tabanı, şu anda büyük ölçüde keşfedilmemiş bir kaynak.

Shimizu Corporation, gelecekte deniz tabanında yaşayan mikroorganizmaları kullanarak karbondioksiti metana dönüştürmenin mümkün olabileceğine inanıyor. Bu, şehre ek enerji sağlayabilir.

Shimizu Corporation, Ocean Spiral konseptini ilk olarak 2014 yılında Tokyo Üniversitesi ve Japonya Deniz-Dünya Bilimi ve Teknolojisi Ajansı ile birlikte ortaya koydu ve son üç yılı fikri geliştirmekle geçirdi.

Spekülatif projenin inşasının beş yıl sürmesi ve yaklaşık 3 trilyon ¥'ye (yaklaşık 20 milyar £) mal olması bekleniyor. Şirket, 2030 yılına kadar insan yerleşimine hazır olabileceğini iddia ediyor.

Bu film , mimarinin ve tasarımın bir dizi video ve konuşma yoluyla daha parlak bir kentsel geleceğe nasıl katkıda bulunabileceğini inceleyen MINI ile bir yıllık bir iş birliği olan Dezeen x MINI Yaşam Girişimi'nin bir parçasıdır .