Geleneksel meyan kökü şerbeti tezgahlarda yerini aldı
Gündem
07.05.2025 - 18:08, Güncelleme:
07.05.2025 - 18:08 88 kez okundu.
Geleneksel meyan kökü şerbeti tezgahlarda yerini aldı
Diyarbakır, 7 Mayıs (Hibya) – Sıcakların etkisini hissettirmeye başlamasıyla birlikte, Diyarbakır'ın geleneksel içeceği olan meyan kökü şerbeti Suriçi sokaklarında yeniden tezgahlardaki yerini aldı.
Yörede “ava sûse” olarak da bilinen meyan kökü şerbeti, sağlığa faydaları ve serinletici özelliğiyle özellikle yaz aylarında yoğun talep görüyor.
Suriçi’nde uzun yıllardır meyan kökü şerbeti satışı yapan esnaf Muhammed Batıbayır, şerbetin hazırlanış sürecini şu sözlerle anlattı:
“Meyan kökü şerbeti, meyan kökünden elde edilen bir içecektir. Batman, Bismil, Diyarbakır gibi birçok bölgemizde yer altından çıkardığımız meyan kökünü çekiçle eziyoruz. Ardından 4-5 saat suda bekleterek kıvamını almasını sağlıyoruz. Kıvamını aldıktan sonra özellikle yaz aylarında ve ramazan ayında sıkça tüketilen bir içecek olarak içime hazır şekilde sunuyoruz.”
Hafif acımsı bir tada sahip meyan kökü şerbetinin sadece serinletici değil, aynı zamanda şifa kaynağı olduğunu da belirten Batıbayır, “Öksürüğe, boğaz ağrılarına ve solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Bardağı 30 TL’den satışa sunduğumuz bu içecek, hem kültürümüzde önemli bir yere sahip hem de sağlık açısından faydalı.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
Diyarbakır, 7 Mayıs (Hibya) – Sıcakların etkisini hissettirmeye başlamasıyla birlikte, Diyarbakır'ın geleneksel içeceği olan meyan kökü şerbeti Suriçi sokaklarında yeniden tezgahlardaki yerini aldı.
Yörede “ava sûse” olarak da bilinen meyan kökü şerbeti, sağlığa faydaları ve serinletici özelliğiyle özellikle yaz aylarında yoğun talep görüyor.
Suriçi’nde uzun yıllardır meyan kökü şerbeti satışı yapan esnaf Muhammed Batıbayır, şerbetin hazırlanış sürecini şu sözlerle anlattı:
“Meyan kökü şerbeti, meyan kökünden elde edilen bir içecektir. Batman, Bismil, Diyarbakır gibi birçok bölgemizde yer altından çıkardığımız meyan kökünü çekiçle eziyoruz. Ardından 4-5 saat suda bekleterek kıvamını almasını sağlıyoruz. Kıvamını aldıktan sonra özellikle yaz aylarında ve ramazan ayında sıkça tüketilen bir içecek olarak içime hazır şekilde sunuyoruz.”
Hafif acımsı bir tada sahip meyan kökü şerbetinin sadece serinletici değil, aynı zamanda şifa kaynağı olduğunu da belirten Batıbayır, “Öksürüğe, boğaz ağrılarına ve solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Bardağı 30 TL’den satışa sunduğumuz bu içecek, hem kültürümüzde önemli bir yere sahip hem de sağlık açısından faydalı.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.