Basmati pirinç ile sağlıklı bayram öğünleri
Gündem
03.06.2025 - 16:37, Güncelleme:
03.06.2025 - 16:37 58 kez okundu.
Basmati pirinç ile sağlıklı bayram öğünleri
Kurban Bayramı’nın geleneksel lezzetlerinden pirinç pilavı, doğru seçimlerle çok daha dengeli hale gelebilir. Glisemik indeksi düşük ve sindirimi kolay olan basmati pirinci, her öğüne olduğu gibi, bayram sofralarına da sağlık katıyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincinin bayram menülerindeki yerine dair değerlendirmelerde bulunuyor.
Kurban Bayramı’nın geleneksel lezzetlerinden pirinç pilavı, doğru seçimlerle çok daha dengeli hale gelebilir. Glisemik indeksi düşük ve sindirimi kolay olan basmati pirinci, her öğüne olduğu gibi, bayram sofralarına da sağlık katıyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincinin bayram menülerindeki yerine dair değerlendirmelerde bulunuyor.
Bayram denince akla zengin sofralar, kalabalık aile buluşmaları ve bolca ikram gelir. Özellikle et ve pilav ikilisi, Kurban Bayramı’nda en sık tercih edilen yemeklerin başında gelir. Diyetisyen Emine Uluçay, bu sofralarda yapılacak küçük değişikliklerin önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor: Uluçay, “Bayram ikramlarında basmati pirinç gibi daha dengeli bir alternatif tercih edildiğinde, bu geleneksel tatlar hem lezzetinden ödün vermez hem de daha sağlıklı bir seçenek sunar.”dedi.
“Basmati, beyaz pirinçler arasında glisemik indeksi en düşük olanlardan biridir”
Pirinç, sağlıklı bir beslenme düzeninde yer alabileceği konusunda zaman zaman soru işaretleri yaratsa da, Uluçay’a göre doğru şekilde tüketildiğinde dengeli bir öğünün önemli bir parçası olabilir: Uluçay, “Pirinç, doğru porsiyonlarda; protein, sebze ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketildiğinde hem enerji sağlar hem de uzun süre tokluk hissi verir. Basmati, beyaz pirinçler arasında glisemik indeksi en düşük olanlardan biridir. Bu da kan şekerini daha yavaş yükselttiği anlamına gelir ve kan şekeri dengesini korumaya yardımcı olur.”dedi.
“Gluten intoleransı olan bireyler, çölyak ve diyabet hastaları için de güvenilir bir tercih”
Bayramda artan et tüketimiyle birlikte sindirimi zorlayıcı kombinasyonlardan kaçınmanın önemine değinen Uluçay, basmati pirincinin bu anlamda avantaj sunduğunu belirtiyor:
“Basmati pirinci, diğer karbonhidrat kaynaklarına oranla lif içeriği daha düşük olduğu için; IBS, reflü, ishal eğilimi ya da hassas bağırsaklara sahip bireyler tarafından genellikle daha iyi tolere edilir. Ayrıca doğal olarak glutensiz olması nedeniyle çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan bireyler için güvenli bir alternatiftir.”
Diyabet ya da insülin direnci olan bireylerin ise tüketim miktarına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Uluçay, öğünlerin içeriğinin bütüncül bir yaklaşımla planlanması gerektiğini söylüyor:
“Basmati pirincini liften zengin sebzelerle pişirmek, et ya da kuru baklagillerle birlikte servis etmek ve yanında yoğurt ya da salata gibi dengeleyici gıdalar sunmak; öğünün glisemik indeksini düşürür ve daha uzun süre tokluk sağlar.”
Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden daha dengeli sofralar mümkün
Bayram sofralarında geleneksel lezzetlerden ödün vermeden daha dengeli tercihler yapılabileceğini hatırlatan Uluçay, sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Basmati pirinci, sindirim sistemini zorlamayan yapısı ve kan şekeri kontrolüne olan katkısıyla bayramda daha dengeli öğünler hazırlamak isteyenler için iyi bir alternatif olabilir. Geleneksel tatları daha hafif dokunuşlarla sunmak isteyenler için değerlendirilmesi gereken bir seçenektir.”
Hibya Haber Ajansı
Kurban Bayramı’nın geleneksel lezzetlerinden pirinç pilavı, doğru seçimlerle çok daha dengeli hale gelebilir. Glisemik indeksi düşük ve sindirimi kolay olan basmati pirinci, her öğüne olduğu gibi, bayram sofralarına da sağlık katıyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincinin bayram menülerindeki yerine dair değerlendirmelerde bulunuyor.
Kurban Bayramı’nın geleneksel lezzetlerinden pirinç pilavı, doğru seçimlerle çok daha dengeli hale gelebilir. Glisemik indeksi düşük ve sindirimi kolay olan basmati pirinci, her öğüne olduğu gibi, bayram sofralarına da sağlık katıyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincinin bayram menülerindeki yerine dair değerlendirmelerde bulunuyor.
Bayram denince akla zengin sofralar, kalabalık aile buluşmaları ve bolca ikram gelir. Özellikle et ve pilav ikilisi, Kurban Bayramı’nda en sık tercih edilen yemeklerin başında gelir. Diyetisyen Emine Uluçay, bu sofralarda yapılacak küçük değişikliklerin önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor: Uluçay, “Bayram ikramlarında basmati pirinç gibi daha dengeli bir alternatif tercih edildiğinde, bu geleneksel tatlar hem lezzetinden ödün vermez hem de daha sağlıklı bir seçenek sunar.”dedi.
“Basmati, beyaz pirinçler arasında glisemik indeksi en düşük olanlardan biridir”
Pirinç, sağlıklı bir beslenme düzeninde yer alabileceği konusunda zaman zaman soru işaretleri yaratsa da, Uluçay’a göre doğru şekilde tüketildiğinde dengeli bir öğünün önemli bir parçası olabilir: Uluçay, “Pirinç, doğru porsiyonlarda; protein, sebze ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketildiğinde hem enerji sağlar hem de uzun süre tokluk hissi verir. Basmati, beyaz pirinçler arasında glisemik indeksi en düşük olanlardan biridir. Bu da kan şekerini daha yavaş yükselttiği anlamına gelir ve kan şekeri dengesini korumaya yardımcı olur.”dedi.
“Gluten intoleransı olan bireyler, çölyak ve diyabet hastaları için de güvenilir bir tercih”
Bayramda artan et tüketimiyle birlikte sindirimi zorlayıcı kombinasyonlardan kaçınmanın önemine değinen Uluçay, basmati pirincinin bu anlamda avantaj sunduğunu belirtiyor:
“Basmati pirinci, diğer karbonhidrat kaynaklarına oranla lif içeriği daha düşük olduğu için; IBS, reflü, ishal eğilimi ya da hassas bağırsaklara sahip bireyler tarafından genellikle daha iyi tolere edilir. Ayrıca doğal olarak glutensiz olması nedeniyle çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan bireyler için güvenli bir alternatiftir.”
Diyabet ya da insülin direnci olan bireylerin ise tüketim miktarına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Uluçay, öğünlerin içeriğinin bütüncül bir yaklaşımla planlanması gerektiğini söylüyor:
“Basmati pirincini liften zengin sebzelerle pişirmek, et ya da kuru baklagillerle birlikte servis etmek ve yanında yoğurt ya da salata gibi dengeleyici gıdalar sunmak; öğünün glisemik indeksini düşürür ve daha uzun süre tokluk sağlar.”
Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden daha dengeli sofralar mümkün
Bayram sofralarında geleneksel lezzetlerden ödün vermeden daha dengeli tercihler yapılabileceğini hatırlatan Uluçay, sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Basmati pirinci, sindirim sistemini zorlamayan yapısı ve kan şekeri kontrolüne olan katkısıyla bayramda daha dengeli öğünler hazırlamak isteyenler için iyi bir alternatif olabilir. Geleneksel tatları daha hafif dokunuşlarla sunmak isteyenler için değerlendirilmesi gereken bir seçenektir.”
Hibya Haber Ajansı
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.