Tatları dijitalleştiren yenilikçi sistem: "e-Taste"

Gündem (AA) - Anadolu Ajansı | 04.03.2025 - 10:30, Güncelleme: 04.03.2025 - 10:30 455+ kez okundu.
 

Tatları dijitalleştiren yenilikçi sistem: "e-Taste"

Tatları dijitalleştiren yenilikçi sistem: "e-Taste"
ANKARA-BHA ABD’nin Ohio State Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştürerek kimyasallarla taklit edebilme kapasitesine sahip bir sistem geliştirdi. "e-Taste" adını taşıyan bu yenilikçi teknoloji, sanal gerçeklik ortamında tat alma deneyimlerini yaşatma potansiyeli taşıyor. Yiyecek ve içeceklerin beş temel tadını temsil eden kimyasallar kullanarak tasarlanan sistem, özel sensörler aracılığıyla tatları dijital hale getiriyor. Bu tatlar, dilin belirli bölgelerine aktarılıyor ve böylece gerçek tat alma hissi yaratılıyor. Sistem, yapılan testlerde oldukça etkileyici sonuçlar elde etti. İlk aşamada, 10 kişilik bir gruba farklı ekşilik seviyelerindeki tatlar sunulmuş ve bu tatların taklit edilme oranı yüzde 70 olarak belirlenmiştir. İkinci testte ise daha karmaşık tatlar denendi. Limonata, pasta, sahanda yumurta, kahve ve balık çorbası gibi çeşitli lezzetlerin, yüzde 87 oranında doğrulukla taklit edilebildiği tespit edildi. Araştırmacılar, "e-Taste" teknolojisinin sanal gerçeklik ile bir araya getirilerek, biyomedikal araştırmalardan çevrim içi satışlara, kilo kontrolünden fiziksel rehabilitasyona kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabileceğine dikkat çekti. Ancak sistemin, henüz baharatlı ve yağlı tatları tam anlamıyla taklit edemediği ve tat alma deneyiminde önemli bir yere sahip olan koku duyusunu içermediği de vurgulandı. Bu alandaki çalışmaların devam ettiği ve sonuçların Science Advances dergisinde yayımlandığı belirtildi.
Tatları dijitalleştiren yenilikçi sistem: "e-Taste"
ANKARA-BHA ABD’nin Ohio State Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştürerek kimyasallarla taklit edebilme kapasitesine sahip bir sistem geliştirdi. "e-Taste" adını taşıyan bu yenilikçi teknoloji, sanal gerçeklik ortamında tat alma deneyimlerini yaşatma potansiyeli taşıyor. Yiyecek ve içeceklerin beş temel tadını temsil eden kimyasallar kullanarak tasarlanan sistem, özel sensörler aracılığıyla tatları dijital hale getiriyor. Bu tatlar, dilin belirli bölgelerine aktarılıyor ve böylece gerçek tat alma hissi yaratılıyor. Sistem, yapılan testlerde oldukça etkileyici sonuçlar elde etti. İlk aşamada, 10 kişilik bir gruba farklı ekşilik seviyelerindeki tatlar sunulmuş ve bu tatların taklit edilme oranı yüzde 70 olarak belirlenmiştir. İkinci testte ise daha karmaşık tatlar denendi. Limonata, pasta, sahanda yumurta, kahve ve balık çorbası gibi çeşitli lezzetlerin, yüzde 87 oranında doğrulukla taklit edilebildiği tespit edildi. Araştırmacılar, "e-Taste" teknolojisinin sanal gerçeklik ile bir araya getirilerek, biyomedikal araştırmalardan çevrim içi satışlara, kilo kontrolünden fiziksel rehabilitasyona kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabileceğine dikkat çekti. Ancak sistemin, henüz baharatlı ve yağlı tatları tam anlamıyla taklit edemediği ve tat alma deneyiminde önemli bir yere sahip olan koku duyusunu içermediği de vurgulandı. Bu alandaki çalışmaların devam ettiği ve sonuçların Science Advances dergisinde yayımlandığı belirtildi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve worldwideweb.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.